Tinderbox House

Flexible Living Space

Built for a young professional couple in 1993, this compact family home was planned with built-in flexibility to meet changing needs as the family has grown.

Sited on an Easterly slope overlooking the Derwent estuary with panoramic views from Bruny Island to the distant Eastern shore of Hobart, the house embraces its location.

Planning of the central family node is articulated by the fireplace element, and the pantry joinery. Other joinery units are used to contain the spaces, but the whole is open and capped with a pyramidal roof-light.

Anticipating the needs of a growing family, the clients chose to have the children’s wing planned allowing independent access from the entry and also connected to the kitchen.

Externally the house connects to a large rear courtyard sheltered from offshore winds, and on the Eastern side of the house a timber decks connects the internal levels and ground.

Structure : Gandy & Roberts Pty Ltd

Builders : Ian Walters

Photos : Richard Eastwood